Hazelnotenteelt
Biologische hazelnoten van eigen bodem
Hazelaars gedijen goed op onze bodems en in ons klimaat, ze komen voor in bossen en beemden. Toch worden ze niet veel gekweekt. Nochtans zijn hazelnoten echte krachtpatsers die lekker zijn en bovendien zorgen voor een stukje eiwittransitie. Daarnaast helpen bomen en struiken om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Allemaal redenen voor ons als bio-boer om er werk van te maken!
Voordelen hazelnoten:
Voedingswaarde
Met ca 65% olie en ca 14% eiwit hebben hazelnoten een gigantische energie inhoud van ongeveer 670 kcal per 100 gram. Deze stoffen breken slechts langzaam af zodat je heel lang een verzadigingsgevoel ervaart na het eten van deze krachtpatser.
Gezondheid
Het hoge oliegehalte bestaat vooral uit onverzadigde vetten hetgeen zeer wenselijk is voor hart en bloedvaten. De vele anti-oxidanten, mineralen (ijzer, calcium, enz.) en vitamines (B6, C, E, enz) maken van deze noot een superfood.
Vleesvervanger
Hazelnoten maken het met hun rijke inhoud mogelijk om, samen met andere plantaardige eiwitbronnen, het vlees eens achterwege te laten.
Hoe doen we dat?
Het jarenlang toepassen van de spelregels van de biologische landbouw: mechanische onkruidbestrijding, natuurlijke predatoren alle kansen geven, enkel organische bemesting, sterke rassen gebruiken, enz… garandeert noten van de hoogste kwaliteit.
Hoe doen we dat?
Het jarenlang toepassen van de spelregels van de biologische landbouw: mechanische onkruidbestrijding, natuurlijke predatoren alle kansen geven, enkel organische bemesting, sterke rassen gebruiken, enz… garandeert noten van de hoogste kwaliteit.